KRES IN STROKOVNA EKSKURZIJA ŠRD KONFIN SV. TROJICA

Slovenija na 25. junij praznuje dan državnosti. Na ta dan leta 1991 je republiška skupščina razglasila njeno samostojnost in neodvisnost. V čast na ta praznik smo člani društva ŠRD Konfin Sv.Trojica, v torek 24.junija ob 21:00  prižgali kres na Martinovčevem hribu. Naslednji dan pa smo se odpravili na strokovno ekskurzijo proti Štajerski in Koroški.

Pot nas je vodila v grad Velenje, kjer smo si pod strokovnim vodstvom ogledali več muzejskih zbirk. Prva zbirka je bila Šaleška dolina med romantiko in barokom. Zbirka predstavlja del stalne muzejske postavitve, s katero naj bi sčasoma predstavili življenje in dogajanje na področju današnjih občin Velenje, Šoštanj in Šmartno ob Paki v obdobju od prazgodovine do sodobnosti. Med znamenitosti velenjskega muzeja že od otvoritve (leta 1973) naprej spada zbirka afriške umetnosti Františka in Irene Foit. V zbirki so izredno zanimivi umetniški in uporabni izdelki prebivalcev črne celine in je edina tovrstna zbirka v Sloveniji. V Muzeju Velenje sta postavljena tudi dva ambienta iz naše preteklosti, in sicer trgovina in gostilna iz tridesetih let tega stoletja. V trgovini z mešanim blagom je postavljeno originalno pohištvo dveh trgovin iz Šaleške doline (stalaže, trgovinski pult, stojalo s steklenimi posodami za bonbone, zaboj za moko in petrolej ter predalnik za semena) in okoli 1.500 različnih prodajnih artiklov iz tega obdobja. V Gostilni je postavljeno originalno gostilniško pohištvo z gostilniškim pultom, lesenim hladilnikom, omarami za kozarce in krožnike, mizami, stoli, klopmi, obešalniki, gramofonom, slikami itd. Poleg tega je v gostilni tudi bogata zbirka sifonov, steklenic za brezalkoholne pijače t.i. kraherlov, različni kozarci, vrči za pivo, steklene posode za vino, steklenice in zaboji za pivo itd. V prostorih nekdanje konjušnice na Velenjskem gradu hranijo prazgodovinsko najdbo dveh vrst sescezobov ali mastodontov (prednik današnjega slona), ki so jih avgusta in novembra 1964 našli v Škalah pri Velenju.
Po ogledu gradu Velenje smo se odpeljali na kosilo v Gostilno Rogina v Podgorje pri Slovenj Gradcu. Kosilo smo dobesedno zmetali vase, ker so nas že nestrpno pričakovali koroški splavarji.V splavarskem pristanu v občini Muta na Gortini se plovba prične. Polni veselja in radosti, s harmoniko v rokah in z nasmehom na ustih, so nas Koroški splavarji sprejeli. Za dobrodošlico so nam postregli s šilcem žganja, rženim kruhom in soljo. Flosarski godci so zagodli, najstarejši flosar je od zadaj pritekelna splav in plovba polna doživetij in nepozabnih trenutkov se je pričela. Vsi »flosarji« so se predstavili s pesmijo in harmoniko. Najstarejši še živeči „flosar“ Miha je na zanimiv in humorja poln način predstavil vse o splavarstvu in življenju nekoč v Dravski dolini. Še več o dobrih starih časih nam je povedal „flosarski“ župnik, ki je krstil dva novopečena „flosarja“ in očisti njuni “grehov“ polni duši. „Flosarske frajle“ so nam  postregle z golažem, z „grumpi“ zabeljeno polento in rženim kruhom. Plovba je trajala približno dve uri. Po pristanku smo se prijetno utrujeni z avtobusom odpeljali nazaj proti domu.

Marija Ravnikar

Ekskurzija na Koroško

Ekskurzija na KoroškoKomentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !