TRI DNI PREŽIVELI V NARAVI

»Hura! Končno so se začele dolge poletne počitnice!«, je bilo slišati vriskanje otrok povsod po vasi. Kako zaposliti otroke, ko ni učenja, domačih nalog in obveznosti in dobro in pozitivno izkoristiti njihovo energijo, je pa največje vprašanje in naloga vseh staršev. Prav iz tega razloga smo se člani društva ŠRD Konfin- Sv. Trojica odločili, da bomo tri dni taborili v neokrnjeni naravi. To dobesedno pomeni stran od civilizacije, televizije, računalnikov in interneta, ki je danes mamilo vsakega posameznika. Organizirali smo poletni tabor v dolini Loka, ki je z vseh strani obdana z gozdom, na sredini pa je čudovita jasa. Dostop do tja je peš ali pa s traktorjem. Poletni tabor je bil namenjen tako otrokom kot staršem. Tabor se je začel v petek, 29.06.2007 popoldne, končal pa se je v nedeljo, 1. julija 2007. Postavili so se trije veliki šotori, kotel za kuhanje, drog za dvigovanje zastave in še veliko drugih stvari.

Kaj vse je bilo treba postoriti smo videli šele, ko se je vse skupaj začelo. Priskrbeti je bilo treba drva, da smo lahko zakurili ogenj, ki je gorel noč in dan. To je bilo najbolj adrenalinsko in zanimivo, saj so morali otroci določiti dežurstvo tudi ponoči, da ogenj ni ugasnil. Potrebno je bilo preživeti v naravi zato je bila velika novost kuhanje in priprava kosila v velikem kotlu. Kljub vsem opravilom je bil še vedno čas za igranje, tekmovanje izdelavo lokov in nabiranje gozdnih sadežev in zdravilnih zelišč. Tudi »urgenca« je bila v naravi. Kot primer naj navedem, da je prišlo do manjše nesreče, ko se je nekdo urezal in so rano oskrbeli kar s trpotcem. Tako kot so to pač počeli včasih. Čeprav je tabor trajal samo tri dni, bi lahko o tem napisali celo knjigo. Naučili smo se veliko.

Lahko rečemo, da je bilo to neformalno izobraževanje, ki podaja praktična znanja orientacije, topografije (geodezije), timskega in projektnega dela, ekologije ter življenja v naravi. Marsikomu od nas pa predstavlja tudi pomembno izkušnjo v odnosih z drugimi. S tem smo prispevali k osebni rasti mladih na področju fizičnega, emotivnega, socialnega in duhovnega razvoja.

tabor1.jpgtabor2.jpgtabor3.jpgtabor5.jpgtabor4.jpgtabor12.jpgKomentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !