Tradicionalna žetev na Sv. Trojici

Na Sv. Trojici so na sončno soboto, 17. julija, so na njivi pšenice pri nekdanji osnovni šoli zopet zapeli srpi in kose. Na pobudo Športno rekreativnega društva Konfin – Sv. Trojica so žene z rutami ter možje s slamniki in predpasniki obudili znanje in veščine, ki so bile nekdaj potrebne za žetev.

Žanjicam in koscem se je pridružila tudi Igor Kuzmič predsednik komisije za turizem občine Domžale in predsednik KS Dob Robert Hrovat ter predstavniki prijateljskih turističnih društev. Posnetih je bilo kar nekaj kadrov, ki se bodo uporabili pri pripravi dokumentarca o slamnikarstvu v občini Domžale.

Vsi prisotni, delavci in gledalci, so se lahko okrepčali s pristnimi domačimi ajdovimi žganci in mlekom. Mnogi so po več kot 40 letih ponovno poprijeli za srp ali koso ter zadovoljni ugotovili, da se z žulji priučeni prijemi ne pozabljajo.

Otroci in mladina so imeli priložnost, da se v praksi naučijo izdelave »poresla«, s katerim se poveže snope žita. Ko je na požetem polju »zraslo« že kar lepo število snopov, se je na kmečkem vozu z vprego konj pripeljal še Simon Hribar iz Ihana, ki je snope odpeljal do bližnjega kozolca, kjer bodo počakali na mlačev.

zetev1.jpg

zetev2.jpg

zetev3.jpgKomentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !